Bästa lånet – är på det belopp du behöver låna

Självklart är det bättre att kunna låna 10 000 kr än inget alls men det bästa lånet är lånet på det belopp du har behov av. Detta oavsett om det handlar om 15 000 kr, 50 000 kr eller 600 000 kr.

Ska du köpa en begagnad bil som kostar 40 000 kr hjälper det inte om banken maximalt vill låna ut 30 000 kr. Det är ju knappast möjligt att köpa ”75% av bilen” och nöja sig med detta.

Bästa lånet – Påverkar hela lånesituationen

Belopp du behöver lånaInnan du tecknar ett lån är det en rekommendation att se över hela din lånesituation.

Kanske har du en kreditkortsskuld på några tusenlappar, en delbetalning med onödigt hög ränta och ett mindre privatlån från semesterresan för några år sedan.

Om så är fallet finns en möjlighet att samla alla lån och krediter i ett enda större lån.

Även om du exempelvis enbart behöver 15 000 kr finns alltså fördelen att låna så mycket att alla andra mindre skulder och krediter samtidigt kan lösas. Därefter finns bara ett lån. Ett lån som därmed har lägre ränta och skapar lägre månadskostnad än tidigare alternativ.

Det finns flera fördelar att samla lånen på detta sätt. Främst handlar det om att banker generellt ger lägre ränta på större belopp. Istället för att ha flera små lån med hög ränta har du nu ett större lån med lägre ränta.

  • ”Det bästa lånet är det billigaste lånet. Med större lånesumma får du oftast lägre ränta och bättre lånevillkor. Samla alla krediter och lån i ett enda lån och pressa därmed totala lånekostnaden”

Bästa lånet – Har låg ränta oavsett lånebelopp

Är det bästa lånet alltid ett lån på exakt det belopp du behöver? Både ja och nej.

Har du behov av 15 000 kr så finns en fördel att enbart låna just det beloppet. Detta eftersom man överlag ska undvika att dra på sig lån i onödan. Lån som därmed även skapar räntekostnader.

Men det finns även en fördel att låna något högre belopp. Det finns flera långivare – med generellt låga räntor – som har lägsta lånebelopp på 20 000 kr. Genom att ansöka om denna summa kan även låneförslag tas in från dessa aktörer.

Om du behöver låna 15 000 kr kan det alltså vara ett bättre ekonomiskt alternativ att istället ansöka om lån på 20 000 kr. Blir du beviljad lånet bör du direkt kontakta långivaren och fråga hur du ska göra för att återbetala 5000 kr extra vid första amorteringstillfället.

Därmed har du enbart kvar ett lån på 15 000 kr men till en ränta som om lånet varit på 20 000kr. Extra amorteringar påverkar aldrig räntenivån.

När det kommer till de högre summorna för privatlån, mellan 350 000 kr och 600 000 kr är det samma sak där, antalet långivare är färre. Här är det dock betydligt svårare att styra själv som i exemplet ovan, behöver man 500 000 kr så behöver man. Ligger man ungefär på 350 000 i planerat lån så kan det vara bra idé att inte gå över denna summa.

  • ”Det bästa lånet är på det belopp som du behöver – eller ibland på något större belopp. Genom att låna minst 20 000 kr ges flera ekonomiska fördelar”

Om du inte får önskat belopp

Om du inte blir beviljad önskat belopp beror det till stor sannolikhet på att banken inte anser att du har tillräckligt hög kreditvärdighet. För att ändå kunna låna önskat belopp finns ett par olika lösningar.

Medsökande: Det är mycket vanligt att långivare erbjuder sina låntagare att ha medsökande på lånen. Du kan exempelvis ansöka om lån tillsammans med make/maka/sambo eller vän.  I detta fall har ni lika stort ansvar för att lånet blir återbetalt och banken kan ställa kravet mot valfri person. I värsta fall blir det därmed personen som är medsökande som får betala hela lånet.

När banken får in en låneansökan med två ansvariga (sökande och medsökande) ser de på dessa personers totala kreditvärdighet. Eftersom det är två personer skapas mindre kreditrisk och banken kan ofta bevilja lån på högre belopp.

  • ”Fördelen med medsökande är att större belopp lättare blir beviljade. Bästa lånet kan därmed vara lånet du tecknar med din sambo. Men tänk på att bägge personerna är betalningsansvariga”

Komplettera med långivare

Vill du låna 40 000 kr men bara blir beviljad 30 000 kr kan detta ändå vara en rejäl bit på väg. Kanske går det att låna resterande 10 000 kr hos en annan långivare. Eftersom summan är lägre och du då redan har lån kommer räntan troligtvis bli betydligt högre för denna del. Prioritera därför att betala av denna skuld i första hand för att hålla nere totalkostnaden för lånet.

  • ”Det bästa lånet är på det belopp du har behov av. Ibland får det bästa lånet – vara två separata lån”

Kontrollera kreditupplysningen:

Den allra vanligaste orsaken till att banken inte beviljar önskat belopp är dålig kreditvärdighet hos låntagaren. Kreditvärdigheten avspeglas ofta i ett kreditbetyg som bland annat innefattar inkomst, andra lån, betalningsanmärkningar och anställningsform.

Det är information som långivarna får ta del av när de genomför en kreditupplysning. Därmed finns det en fördel att själv undersöka vilken information som är registrerad på dig och som banken tar del av vid en kreditupplysning …

Via appen Kreddy kan man få se sitt kreditbetyg hos UC helt gratis. Vill du däremot ta en kreditupplysning på dig själv kan detta beställas via Minuc.se. En tjänst som inte kostar mycket och som tydligt kan visa varför kreditbetyget är på den gällande nivån.

Ett exempel är att många har öppna krediter som de inte ens vet om. Om en delbetalning sker öppnas exempelvis en kredit hos företaget där delbetalningen sker. Denna kredit kan sedan anses vara öppen även om sista delbetalningen skett. Eftersom öppna krediter påverkar kreditvärdigheten är det något man bör försöka stänga ner.

  • ”Får du inte önskat belopp bör du undersöka vad som ligger bakom bankens beslut. Beställ en kreditupplysning på dig själv och kontrollera även din kreditscore hos UC. Det kan ge förklaringar till att banken värderat dig som kreditsvag”

Disclaimer: Vi på Bästalånet.net ger endast inspiration och manar till eftertanke när det kommer till ekonomi. Vi ger INTE direkt finansiella råd, vill man ha sådana råd så rekommenderas professionella rådgivare inom finans och ekonomi.