Bästa lånet – är det du blir beviljad

Det bästa lånet är alltid det lån som du får beviljat. Det spelar därmed ingen roll hur bra ränta, hur många betalningsfria månader eller andra fördelar som finns med ett lån. Första och viktigaste punkten är att långivaren godkänner låneansökan.

Det finns ett flertal orsaker till att lånet inte blir beviljat. Det vanligaste är:

Betalningsanmärkningar

Ett stort antal långivare accepterar inte att du har betalningsanmärkningar. De avslår låneansökningarna generellt utan att ta ställning till varför dessa anmärkningar uppstått eller hur gamla de är. Dessa långivare ger visserligen det bästa lånet med tanke på dess lägre ränta. Men även personer med anmärkningar kan ha behov av att låna pengar – även om det innebär högre ränta.

Bäst Lösning: Du kan helt gratis kontrollera om du har betalningsanmärkningar genom att ringa Kronofogden eller använda appen Tink. Ett alternativ är att beställa en kreditupplysning på sig själv via Minuc.se. Det kostar visserligen några tior men fördelen är då att man får betydligt mer information än bara om eventuella betalningsanmärkningar. (Se mer under punkten nedan)

Om anmärkning löper ut inom kort finns det en klar fördel att vänta med att ansöka om lån till dess. Är det längre tid kvar kan långivare väljas som accepterar betalningsanmärkningar. Kom ihåg att söka ett nytt lån när väl anmärkningen löpt ut.

  • ”Det finns flera långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. Det bästa lånet är i så fall det som ger dig bäst effektiv ränta. Kom ihåg att teckna ett nytt lån när anmärkningen är avslutat och du kan få bättre ränta”

Dålig kreditvärdighet

Bränner upp pengarHur långivarna bedömer en persons kreditvärdighet kan variera något. Men de utgår alltid ifrån den information som lämnas i låneansökan samt informationen som fås genom kreditupplysningen.

Har du för svag kreditvärdighet kommer långivaren att neka dig lån eftersom de anser att risken är för stor att du inte kommer betala tillbaka.

Bäst Lösning: Genom Minuc.se går det att göra en kreditupplysning på sig själv. Det innebär därmed att du får se vilka uppgifter som långivarna får se när de gör en kreditupplysning, däribland exempelvis lån, krediter, betalningsanmärkningar, senaste kreditförfrågan, taxerad inkomst och ägande av fastigheter.

Där går det även att beställa gällande kreditbetyg utifrån de parametrar som UC använder samt se tips på hur detta kan förbättras. Kostnaden är någon tia per beställningstillfälle.

  • ”Säg upp outnyttjade krediter, samla flera smålån i ett större bättre lån och följ de råd som ges för bättre kreditvärdighet. Bästa lånet tecknas när kreditvärdigheten är som bäst”

Skulder hos Kronofogden

Även om det finns relativt många långivare som accepterar betalningsanmärkningar så är det betydligt färre som erbjuder lån om du har registrerad skuld hos Kronofogden. Det allra viktigaste är därmed att lösa denna skuld för att därigenom få fler långivare att välja på – och lättare hitta bäst lån utifrån din situation.

Bäst Lösning: Betala av skulden hos Kronofogden genom att sälja saker eller på annat sätt prioritera denna skuld före alla andra skulder. Risken är annars att det går till utmätning.

  • ”Det finns ett par enstaka långivare som ger lån trots skulder hos Kronofogden. Men det är långt ifrån de bästa lånen som då går att få. Det innebär nämligen mycket hög ränta. Dessa lån bör enbart tecknas i yttersta nödfall”

Låg inkomst

Även om inte långivare officiellt måste ange något inkomstkrav är det mycket att detta presenteras på deras hemsida. Ett vanligt exempel på privatlån är att det ska finnas en månadsinkomst på minst 10 000 kr. Vid större lånebelopp ökar även kravet på inkomst.

När du skickar in en låneansökan ska du ange hur stor månadslön du har. Men långivaren gör även en kreditupplysning där det framgår den taxerade inkomsten för föregående år. Skulle det vara stor skillnad mellan taxerad inkomst och den lön du angett kan de önska att låneansökan kompletteras med dokument som styrker den angivna lönenivån. Det kan exempelvis vara lönespecifikationer eller anställningsavtal.

Bäst Lösning: Kontrollera vilken taxerad inkomst som är du är registrerad för. Denna siffra uppdateras på hösten när deklarationerna registreras. Det kan alltså finnas fördel att vänta med låneansökan till dess. Ett alternativ är att kontakta långivare och ange att du har högre lön än vad som anges på deklarationen.

  • ”Bästa lånet är det du blir beviljad – på det belopp du behöver. Eftersom din inkomstnivå både påverkar om lånet ska bli beviljat eller inte samt maximalt lånebelopp är det viktigt att rätt inkomst registreras av långivaren”

Inte skött tidigare lån

Har du haft lån hos långivaren förut och ofta varit sen med betalningar kan det tydligt påverka chansen att få lån där igen. De anser helt enkelt att det är för stor risk att låna ut pengar igen.

Bäst Lösning: Sök lån hos någon annan långivare. Men detta enbart om du har bättre ekonomisk koll och därmed är säker på att kunna återbetala lånet.

  • ”Även om du inte kan få det allra bästa lånet utifrån din ekonomiska situation så kan det nästbästa många gånger räcka. Att du haft problem att betala tillbaka förr behöver ju självklart inte betyda att du har svårigheter idag”

Det bästa lånet – Kan tecknas med medlåntagare

Om du inte får lån på grund av någon de av ovan nämnda orsaker är det första du kan göra att försöka följa det råd som står efter ”Lösning”. Om detta inte är möjligt på en eller flera punkter finns ändå möjligheten att få lånet beviljat. Detta genom att ha medlåntagare.

I låneansökan kan du ange att det ska finnas en medlåntagare på lånet. I detta fall måste även denna person godkänna att låneansökan skickas in. Eftersom det nu är två personer som är betalningsansvariga ökar säkerheten mot banken på ett tydligt sätt. Er gemensamma månadsinkomst blir betydligt högre än om enbart din inkomst räknas osv.

Med medlåntagare ökar inte bara chansen att få lånet utan i vissa fall kan även lånebeloppet höjas och räntan sänkas. De som har möjlighet till medlåntagare får därmed lättare bästa lånet utifrån de förutsättningar som finns.

Det är du som är huvudsökande på lånet och därmed kommer få alla fakturor. Den person som är medsökande kommer även få ta del av låneinformationen och banken kan, om de anser det vara nödvändigt, vända kravet mot denna person och därmed kräva tillbaka lånet från den personen. Bägge är alltså exakt lika betalningsansvariga.

  • ”Det bästa lånet är det lån du blir beviljad. Ovan presenteras faktorer som gör att ansökan inte blir beviljad. Men det är även faktorer du delvis kan påverka. Bara för att en långivare säger nej betyder det inte att alla gör det

 

Läs vidare i del 2: ”Det bästa lånet är det som blir beviljat på önskat belopp


Disclaimer: Vi på Bästalånet.net ger endast inspiration och manar till eftertanke när det kommer till ekonomi. Vi ger INTE direkt finansiella råd, vill man ha sådana råd så rekommenderas professionella rådgivare inom finans och ekonomi.